Březen 2011

Hadi

31. března 2011 v 18:51 | Adéla |  Zvířata a příroda
Slovo had navodí každému okamžitě představu jedovatého hada,přestože jejich počet je jen zlomkem v celkovém množství. Člověka může ohrozit přibližně 250 hadů - to je méně než jedna desetina všech známých druhů - a z nich lze za smrtelně nebezpečné považovat pouhých 50 procent.
Jedovatí hadi náležejí do čtyř čeledí.
V čeledi zemězmijovitých,korálovcovitých (kobry a jim příbuzní) a zmijovitých jsou jedovatí všichni zástupci,zatímco mezi užovkovitými je jedovými žlázami vybavena přibližně třetina druhů.

Tvorba jedu :
Hadí schopnost produkovat jed se prvotně vyvinula k přemáhání kořisti,přestože jej hadi používají i v sebeobraně. Jed vzniká v přeměných slinných žlázách a je směsí proteinů a enzymů,které původně napomáhali při trávení kořisti. Čím silnější trávící šťávy,tím silnější jed,takže rozdíl mezi nejedovatými a jedovatými hady není moc výrazný.
Obecně lze říci,že hadi zařazení mezi jedovaté jsou vybaveni specializovanými zuby,s jejichž pomocí vpravují jed hluboko do těla kořisti,protože existuje i několik druhů hadů,které tyto zuby nemají a přesto jed vytvářejí.

http://www.kostich.com/snake%20strike.JPG

Jedovatost :
Účinek jedu se u různých druhů hadů liší.Nejsilnějším jedem jsou vybaveny
druhy, které se živí rychlou kořistí. Tak například jed některých mořských hadů patří k nejprudším na světě,neboť se živí korálovými rybami,které by snadno unikly,pokud
by jed nezapůsobil rychle.
Někteří hadi mají specializovaný typ jedu,který působí především na určitý druh kořisti - může učinkovat třeba na ještěrky,ale neškodí ptákům stejné velikosti.
Mezi pozemními hady jsou za nejjedovatější považováni australský tajpan Oxyuranus microlepidotus, mamba černá Dendroaspis polylepis a kobra královská Ophiophagus hannah.

http://www.amphibiancare.com/frogs/gallery/images/brookfieldzoo/11.jpg

Přestože každoročně zabijí jen nepatrný počet lidí,protože jsou vzácní,a pokud nejsou zahnáni do úzkých,nejsou příliš agresivní jsou považováni za nejjedovatější hady na zemi.
Naproti tomu taková zmije paví Echis carinatus má mnohem slabší jed,přesto působí smrt velkého počtu lidí ročně.

http://www.snakesociety.nl/X10-fotogalleries/X10-galleries/echis/echis-carinatus-02.jpg

Ne všechny jedy mají stejný účinek. Kobří jed je charakteristický tím,že zasahuje nervovou soustavu (neurotoxin),zatímco jed zmijí rozkládá krevní buňky (hemotoxin).
Neurotoxiny mají rychlejší účinek a oběť paralizují.
Hemotoxiny působí pomaleji,smrt nastává rozsáhlými krevními výrony nebo srážením krve.
Mořští hadi a několik australských korálovcovitých hadů vytvářejí myotoxiny,jedy,které působí na svalovinu.
Pouze jediný druh může mít více než jeden typ jedu.Některé populace chřestýše mohavského Crotalus scutulatus disponují širokospektrým neurotoxinem,zatímco jiné jsou převážně hemotoxické.



Uštknutí kořisti :
Způsob,jakým jedovatí hadi uštknou svou kořist,se liší druh od druhu.Příslušníci čeledi zmijovitých obvykle stáhnou zpět přední část těla a vytvoří jakési esíčko,z něj pak prudce vyrážejí hlavou vpřed k úderu.
Současně široce rozevírají tlamu a vztyčují dlouhé jedové zuby,takže jejich hroty míří vpřed.
Hadi z příbuzenstva kober se do své oběti zakusují několika rychlými krátkými kousnutími,zatímco někteří další útočí příkladně stranou,tak zvaným bočním útokem a to hlavně proto,že číhají na svou kořist v úzkých norách,v nichž je nedostatek prostoru pro normální úder.tyto druhy mají přizpůsobené přední jedové zuby tak,že je mohou pootočit a vysunout po straně tlamy,aniž ji otevřou.Loví tím způsobem,že proklouznou hlavou podél kořisti a rychlým pohybem do strany či zpět ji bodnou.

Vstříknutí jedu :
Většina jedovatých hadů je vybavena prodlouženými jedovými zuby,které jsou opatřeny kanálkem nebo rýhou s jejichž pomocí jed rychle a účinně vpraví do těla oběti. Jedové zuby mohou být v zadní nebo v přední části hadí tlamy. Hadi se zadními jedovými zuby musejí svou kořist nejprve uchopit,aby ji mohli vpravit do těla jed. Posunují proto kořist dozadu,teprve pak ji kousnou a do hluboké rány vpustí jed.
Pokud se kořist zmítá,může ji had během žvýkání uštknout opakovaně. Tento způsob zabíjení kořisti většinou není nebezpečný lidem.Přesto již několik hadů se zadními jedovými zuby způsobilo smrt člověka.
Užovkovití hadi vybavení zadními jedovými zuby produkují jed v přeměnných sliných žlázách známých pod názvem Duvernoyovy žlázy.
Hadi s předními jedovými zuby mohou svou kořist ihned po uštknutí pustit,takže se nevystavují nebezpečí,že je jejich oběť poraní. Ta rychle podlehne účinkům jedu a nemůže prchnout daleko,had ji proto snadno sleduje z bezpečné vzdálenosti.

Zdroj-http://www.hadi.7x.cz/jedovati-hadi

Moje Amális

29. března 2011 v 19:22 | Adéla |  Moje zvířata
Ahojky tak tady je můj psík Amálka :-) ale dala jsem tam jen 1 fotečku protože se mi to hrozně seká :-)

Sonbíček

29. března 2011 v 19:04 | Adéla
Weewi-s morčátkem18.8% (3)
Verča-s kočičkou12.5% (2)
Trinn Teaser-s pejskem25% (4)
hellgirlll-s žabkami31.3% (5)
Etell-s morčátkem
12.5% (2)

Tak je mi líto ale nepostupuje Etell :-( a Verča je mi to líto holky...a postupuje Weewi Trin Teaser a hellgirlll ...:-)

Křeček

28. března 2011 v 20:00 | Adéla |  Zvířata a příroda
Křeček je obecné označení pro některé hlodavce z čeledi myšovití, případně křečkovití. České názvosloví je však značně odlišné od současného názoru na skutečnou příbuznost. Jako "křeček" se tak označuje velké množství rodů, ačkoliv v ČR je znám zejména křeček polní.
Křečci
Křečci jsou velmi mrštní a vynalézaví, i když mají velmi krátké nožky jsou velmi rychlí. Křečci si schovávají potravu v tzv. lícních torbách, takto dokážou schovat až polovinu jejich vlastní hmotnosti. Jsou především noční zvířata. Existuje velké množství druhů křečků, ale nejčastěji se chová křeček zlatý a křečík džungarský. V ČR žije divoce jen křeček polní, ale ten se nehodí jako domácí mazlíček. Křečci se v zajetí dožívají přibližně 2 let a mají různé zbarvení a typy srsti



ZDROJ- http://www.krecekdt.wz.cz/

Tygříci

28. března 2011 v 15:25 | Adéla |  Zvířata a příroda






Tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra džunglového. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.
Tygří samci měří 3-4 m s ocasem a dosahují hmotnosti 180-300 kg. Většina tygrů váží v průmeru kolem 260kg a dosahuje délky 3 m. Je známo hodně případů kdy tygr přesahoval hmotností 300 kg.
Samice měří 2,5-3 m s ocasem a váží 100-200 kg. V průměru dosahují samice délky 2,5 m a váhy 150 kg.
Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto až oranžovohňedém podkladě. Jejich zbarvení je v lesních porostech dokonale maskuje. Černé pruhy na jejich srsti totiž připomínají stíny rostlin a větví.


Tygr Bílý
http://imageproxy.jxs.cz/~nd01/jxs/cz~/134/611/85c4a5f8c0_14058690_o2.jpghttp://dalesdesigns.net/animals/baby_white-tiger.jpg

Bílí tygři nejsou poddruhem, bílá barva je recesivně děděná barevná odchylka. Vyskytuje se jen u bengálského tygra. Jeho potravou jsou střední a větší obratlovci do velikosti jelena, velmi rád loví živou kořist. Rozměry je podobný ostatním druhům. Zajímavostí je, že bílé zbarvení se zachovanými tmavými pruhy je znakem částečného albinismu - nedostatku barviva. Také oči bílého tygra nejsou červené jako u pravých albínů, ale modré. Bílý tygr by v přírodě s největší pravděpodobností neměl šanci přežít, neboť nápadné zbarvení srsti by mu znemožňovalo skrýt se v mladém věku před predátory, případně v dospělosti cokoliv ulovit. Jedná se tedy o zvířata žijící pouze v zajetí.

Madagascar

27. března 2011 v 19:55 | Adéla
Ahojky xD Madagascar...film je dokonalej ta 2 se mi ale zdá lepší jak ta 1 je to víc vtipnější :-D tady je pár foteček:






Hroši

26. března 2011 v 18:50 | Adéla |  Zvířata a příroda
Hroch má zavalité tělo s velkou hlavou s široce rozevíratelnou tlamou. Má krátké, sloupovité nohy se čtyřmi prsty. Mezi prsty má krátkou plovací blánu, protože tráví většinu času ve vodě (zhruba 18 hodin denně) má uzavíratelné ušní boltce a nozdry.Na hrochovi jsou velmi nápadné zuby, kterých má 40. Nejvýraznější jsou stále dorůstající špičáky, které s kořeny mohou měřit až 70 cm, při váze 4 kg. Hroší špičáky, na rozdíl od slonoviny nežloutnou, proto se využívaly k výrobě zubních protéz.Hroší kůže je velmi citlivá na sluneční záření, proto vylučuje načervenalý mazlavý sliz, který pohlcuje UVzáření a zároveň zabraňuje šíření bakteriální infekce. Díky červené barvě tohoto slizu se říká, že hroši potí krev Při vyschnutí dosahuje hroší kůže extrémní tvrdosti, proto se dříve využívala k broušení diamantů.Obrazek
Hroši jsou vegetariáni, živí se převážně vodními rostlinami, které jsou pro ostatní býložravce nestravitelné. To jim umožňuje speciální konstrukce žaludku, který je rozdělen na tři velké části a jedenáct menších částí, další zvláštností je i na býložravce dlouhé střevo(50 - 60 m). V noci spásají porost na březích, během jedné noci hroch ujde zhruba 10 km a sežere zhruba 40 - 60 kg potravy, což je při jeho váze relativně malé množství. Jeho "zívání" je vypouštění přebytečných plynů vznikajících při trávení rostlinné potravy v žaludku.
Hroch dokáže výborně plavat (uplave až 30 km), je schopen se potopit na 5min., v extrémním případě se může potopit až na deset min. Na souši se hroch pohybuje poměrně rychle. Velikost se standardně udává do 460 cm, výška v kohoutku pak do 150 cm, váha samce se pohybuje mezi 1500 a 3200 kg, samice váží do 1500 kg, délka ocasu 35 - 50 cm. Hroši se v zajetí dožívají zhruba 45 let, nejstarší známý hroch se dožil 59 let.
Hroši jsou teritoriální zvířata žijící ve stádech, která mají většinou kolem15 - 20 kusů. Vůdcem stáda je dominantní samec. Ve stádu výrazně převládají samice, kterých zpravidla bývá kolem 75%. Mladší samci se zdržují v malých skupinách v dostatečné vzdálenosti od dominantního samce, v případě že se setkají, plazí se po břiše, čímž dávají najevo své podřadné postavení. Své teritorium vyznačují trusem, který ocasem roztrušují po kmenech stromů a kamenech. Dominantní samec bývá starý přes dvacet let a své postavení většinou udrží zhruba deset let. O vedení stáda svádí hroši souboje, které často končí zraněními, zřídka i smrtí. Souboj se zpravidla odehrává ve vodě, začíná zastrašováním dlouhými kly a hlasitým řvaním, pokračuje snahou kousnout a podupat soupeře. V případě setkání dvou rovnocenných soupeřů, může souboj trvat i několik hodin. Hroch obojživelný je považován za jedno z nejnebezpečnějších afrických zvířat. Samci, nebo samice s mláďaty jsou velmi agresivní a bez varování útočí prakticky na jakéhokoliv vetřelce v jejich teritoriu.
Hroch obojživelný žije v Africe poblíž řek, sladkovodních jezer zhruba do dvou tisíc metrů nad mořem. Dříve býval rozšířen prakticky po celé Africe, jižní Evropě a podle Bible i u řeky Jordán.
Samice se páří zpravidla s dominantním samcem, zhruba ve dvou a půl letých intervalech. Samotné páření probíhá ve vodě a trvá relativně dlouho. Březost je dlouhá 227 - 240 dní, po této době hrošice v mělké vodě porodí jedno, velmi zřídka dvě mláďata. Mládě se musí do 20 sekund po porodu dostat nad hladinu, jinak se utopí. K porodu u hrochů nejčastěji dochází na přelomu srpna a září, mládě váží mezi 30 a 50 kg. Ke kojení dochází pod vodou, mládě je kojeno kolem sedmi měsíců. Hrošice si při péči o mláďata vypomáhají a to především na souši, kde se mláďata stávají častou kořistí šelem. Dospělosti se dožívá kolem 20% jedinců.
Hroši žijí v symbióze s kaprovitou rybou Labeo veliferObrazek, která se přisává na hroší kůži a zbavuje ho tak ektoparazitů, ryba se odsává až když hroch opouští vodu.ObrazekObrazek

Sonb

23. března 2011 v 19:41 | Adéla


Ahojky tak tady to je...zůčastnilo se vás 5 lidí :-) a jen 3 posotupí a 2 vypadnou a ty co postoupí se dostanou do finálo no to už snad víte xD tak jako první je:

1.hellgirlll s žabkami:






2.Etell s morčátkem




3. Trinn Teaser s pejskem





4.Weewi s morčátkem





5.Verča s kocourkem






A TO JE VŠE HODNĚ ŠTĚSTÍ! :-D

Hledám nový SB

22. března 2011 v 19:25 | Adéla
Ahojky hledám noý SB pokud se chceš se mnou spřátelit prosím napiš:
1.přezdívka
2.blog

děkuju :-)

Hrááá(sonb) :-D

22. března 2011 v 18:44 | Adéla
A eště něco k té hře :-D možná když mi napíšete že nemáte zvířátko tak si můžete nějaké zvířátko vybrat s intenetu ..ale musíte mi to napsat...ale budou to jen vyjímky asi první 3 dyštak...
ZATÍM SE PŘIHLÁSILI 3 LIDÉ :-D JEN TAK DÁLE :-D

Hra

21. března 2011 v 19:30 | Adéla
Ahojky zahajuji hru a budu ráda když se do ní přihlásíte ...máte mazlíčka?Jestli ano tak ho vyfot´te a pošlete mi to na email a budeme hlasovat jaké zvířátko je nejlepší a nejhezčí :-D xD je to trošku blbůstka ale takhle můžeme vidět spoustu krásných zvířátek děkuju :-) jo můj email mám 2 ale dám vám jen 1 :-D adela0110@seznam.cz :-)

DO KOMENTÁŘŮ MI PROSÍM NAPIŠTE:
1.přezdívku
2.blog
3.jaké zvířátko to je :-)(např.pejsek,kočička atd . :-)

P.S nějaké otázky...do komentářů :-) A VAŠI ZVÍŘÁTKA BUDOU SLAVNÍ xD


!Teda nemusíte mi to poslat na email ale prostě bych tu fotku chtěla vidět oki? :-D !

Rybičky

21. března 2011 v 19:23 | Adéla |  Zvířata a příroda





ZDROJ- http://www.zvirata-a-ja.estranky.cz/

Diplomek za bleskajdu

20. března 2011 v 18:53 | Adéla
Ahojky tak tady je diplomek za bleskajdu...eště udělám 1 ale nevím s čím :-D

tak tady je pro Etell

SNAD SE TI LÍBÍ :-)

Papoušci

20. března 2011 v 14:10 | Adéla |  Zvířata a příroda

Bleskajda

20. března 2011 v 13:58 | Adéla
Ahoj tak tady máme Blesk,Blesk,Blesk BBLLLEEESSSKKKKKAAAJJJDUUU!!!!!
tak bde8 otázek ohledně zvířat...koní
1)má kůn´ střelku?
2)jestli ano kde?
3)je nejznámější ........Slawik je to fotograf a nebo fotografka?
4)chcete diplomek s koněm?
5)hodí se arabský kůn´ na drezuru?
6)je andalus vraník?
7)arábek má nejčastější barvy....
8)Líbí se vám ten blog?
Moc dík kdo bude dělat tuhle BBBLLLLEEESSSKKKOOOVVVVKKKUU !!!:)

Křečíčci

20. března 2011 v 13:41 | Adéla |  Zvířata a příroda


Ach to vstáváníí . .;D


džungarááček.jpg


jáá jedu...jpg


Křečci zlatý.jpg


křeček dlouhosrstý.jpg


křeček na schodech.jpg


Křeček syrský


Křeček syrský.JPG


Křeček zlatý.JPG


Křeček.jpg


Křečííci.jpg


křečík zlatý.JPG


KUK.JPG


To mám jídla co....jpg

Zdroj- http://www.krecek-zlaty.estranky.cz/

Potkánek

20. března 2011 v 13:26 | Adéla |  Zvířata a příroda
Mezi věci co jsou pro potkana nevhodné patří alkohol, káva, kofein, léky bez doporučení lékaře, tabák a podobně.

Ve větším množství
by jste potkanovi neměli podávat veškeré sladké pečivo, bombóny, čokoláda, masné výrobky kořeněné, veškeré oplatky a sušenky, cukroví zmrzlina a podobně.
Dejte si pozor, aby vás miláček neokusoval jedy na hmyz a deratizaci, nějaké jedovaté rostliny, barvy, čistící prostředky obecně a tak podobně.

Fotografii nafotila Jessica Florence.
Zdroj- http://potkani.blog.cz/

Kočičky

20. března 2011 v 13:16 | Adéla
Foto 20_1124101847.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101848.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101849.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101850.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101851.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101852.jpg - Kočičky

Foto 20_1124101854.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101855.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101856.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101857.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101858.jpg - Kočičky


Foto 20_1124101859.jpg - Kočičky


Foto 20_1124101860.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101861.jpg - Kočičky

Foto 20_1124101862.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101863.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101864.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101865.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101866.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101867.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101868.jpg - Kočičky


Foto 20_1124101869.jpg - Kočičky
Foto 20_1124101870.jpg - Kočičky
Zdroj- http://galerie.albumfotek.cz/20/

Appalosa

20. března 2011 v 13:09 | Adéla |  Koně

Něco o mě

19. března 2011 v 19:25 | Adéla |  Něco o mě
Ahojky no nevím co bych k tomu měla říct ráda sportuju spívám hraju na kytaru...jsem venku s kámošema atd :-) ráda hraju hry na internetu..:-D jako všichni...mám moc ráda zvířátka...máme pejska a potkana...mám je moc ráda ale měla jsem i morčátko...i sme měli...2papoušky...pejska...křečka....eště jednoho potkana...a pejska jakobi nebyl náš byl v Chortvatsku...bohužel asi neměl majitele :-( chtělai sme si ho vzít ale nemohli sme protože se báli že bi nás chytli a neměl bi ten pas chudáček :-( dávali sme mu najíst no dostal od nás ryzoto :-)....a tak tadyhle to je moje fotečka :-D